29 Mart 2024 Cuma

DUTUN PEKMEZE TATLI YOLCULUĞU

Pekmez deposu olarak bilinen Servi bölgesinde yetiştirilen olgunlaşmış dut, yöre insanı tarafından geleneksel yöntemlerle toplanarak pekmez haline getiriliyor. 33 köyün bulunduğu bölgede yılda yaklaşık 100 ton pekmez üretiliyor.

29 HAZİRAN 2020 PAZARTESİ 14:12
0
2811
0
AA aa
DUTUN PEKMEZE TATLI YOLCULUĞU

Bingöl'ün Genç ilçesine bağlı Servi Köyü Oluklu Mezrasında yetiştirilen olgunlaşmış dutlardan besin değeri yüksek pekmez yapımına başlandı. Geleneksel yöntemlerle hazırlanan pekmez için yılın bu döneminde bölgede tatlı bir telaş yaşanıyor. 33 muhtarlığı olan Servi köyünde yıllık 100 tona yakın üretilen dut pekmezinden geçimini sağlayan köylüler ise büyükşehirler başta olmak üzere özel müşterilerine pekmez satışı yaparak geçimini bu şekilde sağlıyor.

Oluklu mezrasında meyvenin olgunlaşmasıyla, sabahın erken saatlerinde çocuk, genç, kadın erkek, dut ağaçlarının altında toplanan köylüler, silkelenen dallardaki dutların yere düşmemesi için geniş bezler açıyor. Bezlerin üzerinden alınan dutlar ayıklandıktan ve yıkandıktan sonra pekmeze dönüştürülmek üzere dev kazanlara konularak, odun ateşinde saatlerce kaynatılıyor. Doğal ortamda yetiştirilen dutların kaynatılmasıyla, hiçbir katkı maddesi kullanılmadan hazırlanan geleneksel lezzet daha sonra tepsilerde soğumaya bırakılıyor. Özellikle kış aylarında kahvaltı sofralarını süsleyen besleyici pekmez yapımı için köyde günler süren tatlı bir çalışma gerçekleştiriliyor.

“DUTLARIMIZ İLAÇ NİYETİNE KULLANIYOR”

Dut pekmezinin birçok hastalığa iyi geldiğini ve ilaç niyetine kullanılabileceğini belirten Bahçebaşı Köyü Muhtarı Hüseyin Sarı, “Dut pekmezi zamanı geldi. Köylülerimizle imece usulü ile bir araya toplanıp dut ağaçlarımızı silkeleyip pekmez yapıyoruz. Bölgemizde yani Sivan bölgesinde 33 muhtarlık var ve herkes bu işi yaptığı için yıllık yaklaşık 100 ton civarında dut pekmezi üretimi yapılıyor. Bu üretimden milletimizden bazıları perakende, kimi toptan kimisi ise yakın akrabalarının vasıtasıyla İstanbul olsun, Ankara olsun, Adana, İzmir gibi yerlere satış gerçekleştiriyor. Sivan bölgesinin dutu eşi benzeri olmayan bir duttur gerçekten. Dutlarımız ilaç niyetine kullanıyor genelde. Kansızlık, iştahsızlık, mide ekşimesi gibi sağlık sorunlarına birebir çözüm üreten bir besindir” diye konuştu.

Dut pekmezi yapımının bayağı zahmetli bir iş olduğunu ama kendilerinin tek kazanç kapısı olduğu için bu işi yaptıklarını ifade eden köylülerden Fatma Sarı, “Dut zamanı geldi. Sabah saat 06.00'da kalkıyoruz. 7 – 8 kişi gidip ağaçları çırpıyor ve getiriyoruz. Büyük kazanlar kurup dutları içine katıyoruz. 4 saat boyunca kaynatıyoruz. Kaynadıktan sonra süzüyoruz. Süzme işlemi bittikten 1 saat sonra tekrar kaynatıyoruz ve sonrasında dama getirip güneşlemeye bırakıyoruz ve 3- 4 gün boyunca damda güneş altında kalıyor. Dut pekmezi yapımı bayağı zahmetli bir iş ama buda bizim tek kazancımız o yüzden zorluklarına katlanmak zorundayız. Pekmez hazır geldiğinde ise bunları paketlemeye başlıyoruz sonrasında ise eşlerimiz bunları satıp geçimimizi bu şekilde sağlıyorlar” diye konuştu.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
27.03.2024
13:59
MUKABELE HALKALARINA YOĞUN İLGİ
MUKABELE HALKALARINA YOĞUN İLGİ
Ramazan ayı nedeniyle camilerde yapılan Kur'an-ı Kerim mukabelelerine Genç'te de yoğun ilgi gösteriliyor.
27.03.2024
13:27
HAYIRSEVER İŞ İNSANINDAN YÜZLERCE AİLEYE ET YARDIMI
HAYIRSEVER İŞ İNSANINDAN YÜZLERCE AİLEYE ET YARDIMI
Avrupa'da ikamet eden hayırsever iş insanı Doğukan Çakmakçı, Genç ilçesinde Ramazan ayı vesilesiyle maddi durumu olmayan yüzlerce aileye et yardımında bulunarak örnek bir davranışa imza attı
25.03.2024
13:56
MURATSPOR`UN BİLEĞİ BÜKÜLMÜYOR
MURATSPOR'UN BİLEĞİ BÜKÜLMÜYOR
Bölgesel Amatör Lig 11.grupta mücadele eden temsilcimiz Yeni Genç Muratsporkendi saha ve seyircisi önünde karşılaştığıRüstempaşaspor'u3-1 mağlup ederek yenilmezlik serisini 11 maça çıkarırken, maç öncesi açılan 'Şehitler Ölmez Vatan Bölünmez' pankartı ile teröre lanet okundu.
25.03.2024
13:01
HELİKOPTERLE KURTARILDILAR
HELİKOPTERLE KURTARILDILAR
Genç'te etkili olan kar ve tipi sonucu yolu kapanan mezrada mahsur kalan 2 avcı askeri helikopterle kurtarıldı.
21.03.2024
19:06
SEÇMEN SAYISI 2 BİN 941 ARTTI
SEÇMEN SAYISI 2 BİN 941 ARTTI
Büyük heyecanla beklenen 31 Mart yerel seçimleri için geri sayım başladı. Genç İlçe merkezinde 13 Bin 934 seçmen, 44 sandıkta oy kullanacak. Başkanlık için 5 isim kıyasıya yarışırken 2019 seçimlerine göre seçmen sayısı 2 Bin 941 kişi arttı. Yeni seçmenler belediye başkanlığı seçimlerinin sonucuna da doğrudan etki yapacak.
21.03.2024
17:56
KÜLTÜR MERKEZİ, ÖĞRENCİLERİN İKİNCİ EVİ OLDU
KÜLTÜR MERKEZİ, ÖĞRENCİLERİN İKİNCİ EVİ OLDU
Şehit Hakan Akdere Kültür Merkezi, öğrencilerin ikinci evi oldu. Sessiz ve nezih bir ortamda ders çalışan öğrenciler, aile sıcaklığında LGS, YKS ve KPSS gibi sınavlara hazırlanıyor.
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın