18 Nisan 2024 Perşembe

ZAZACA BELGESEL ÇEKTİ

Genç İlçesine bağlı Bayırlı Köyünün yüksek rakımlı Sûleton yaylasında ailesiyle yaşayan adamın hayatı belgesel oldu. Zazaca Belgesel, Türkçe ve İngilizce altyazılı olarak Youtube'da yayınlandı.

02 EYLÜL 2020 ÇARŞAMBA 12:08
25
4388
0
AA aa
ZAZACA BELGESEL ÇEKTİ

20 yıldan fazladır kış mevsimi hariç bütün mevsimlerde yaylada kalan Dursun Tanik'in hayatı belgesel oldu. Tanik,  Zorlu yaşam ve ulaşım koşullarına rağmen kendi imkânlarıyla yaylasına yol yaptı ve güneş paneli kurup elektrik üreterek ihtiyaçlarını gideriyor.

Yaklaşık 7 dakika olan Dûr (Uzak-Far) adlı Zazaca Belgeselin yönetmeni Ahmet Hakan Vergi, ”böyle bir belgesel çekmek uzun zamandır aklımdaydı fakat imkânlar ve fırsatlar olmayınca hep erteledim. Bir kamera temin edip Temmuz ayında yaylaya gidip belgeseli çektim. Belgeselde hem doğanın zorluklarını hem de kendisine karşı toplum yargıları lehine çeviren, yadırganan ve dışlanan birinin doğa ile baş başa kalışını ve uzak olduğu insan ilişkilerini şiirsel bir dille anlatmaya çalıştım” dedi.

BELGESEL TÜRKÇE VE İNGİLİZCE ALTYAZILI

Genç yönetmen, belgeseli hem Türkçe hem de İngilizce altyazılı bir şekilde Youtube kanalından paylaşarak izleyicilerle buluşturdu.

ZAZA DİLİNİ VE KÜLTÜRÜNÜ GÖRSEL BİR BELGE HÂLİNE GETİRMEK İSTİYORUM

Kısa belgeseller çekerek Zaza dilini ve kültürünü yaşatarak görsel bir belge hâline getirmek istediğini söyleyen yönetmen Vergi, “bu dili yıllarca sahipsiz bıraktılar, kimse benimsemedi. Herkes birbirine küstü ve bu küslük maalesef şirin olan Zaza Diline de yansıdı. Ben de farkındalık olsun diye belgeseli 1 Eylül Dünya Barış Günü'nde yayınlama kararı alarak “diliniz ile barışın”  mesajını vermek istedim dedi”

DESTEK BULURSA ÜÇLEME YAPACAK

Yönetmen Vergi, “2017 yılında da Dewrano (Devir) adlı Zazaca belgesel çektim. 78'li yaşlarında yaşlı bir adamın hayat hikâyesini dönemsel bir şekilde ve yine şiirsel bir dille anlatarak zamana yolculuk yaptık. Dewrano (Devir),  2018 yılında 2. Uluslararası Bingöl Kısa Film Festivalinde belgesel kategorisinde yarıştı ve final gösteriminde büyük bir ilgiyle karşılandı. Bu belgeselde ise, toplum tarafından dışlanan ve hayatın acımasız şartlarına rağmen yılmayarak hayatını devam ettiren 48 yaşındaki bir adamın doğa ile baş başa oluşunu anlatmaya çalıştım. Eğer destek bulursam daha uzun bir belgesel çekip bir “üçleme” ile taçlandırmak istiyorum” dedi.

Ahmet Hakan Vergi, kendisine belgesel çekimlerinde yardımcı olan ve özellikle de kurgu aşamasında emeği olan Ramazan Fırat Yıldız'a teşekkür etmeyi unutmadı.

BELGESELİN TAMAMINI AŞAĞIDA Kİ LİNKTEN İZLEYEBİLİRSİNİZ 

https://www.youtube.com/watch?v=BF6MiQ046p4&feature=youtu.be

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın