30 Mart 2026 Pazartesi

ALTERNATİF TIPA İLGİ ARTTI

Türkiye genelinde olduğu gibi Bingöl'de de kış mevsiminin etkisini iyiden iyiye hissettirmesiyle birlikte vatandaşların aktarlara ilgisi de artmaya başladı.

10 ARALIK 2018 PAZARTESİ 13:11
1
1874
1
AA aa
ALTERNATİF TIPA İLGİ ARTTI

Bingöl'de soğuk havaların kendini hissettirmesiyle birlikte ortaya çıkan boğaz ağrısı, grip, soğuk algınlığı, nezle gibi hastalıklarda vatandaşlar, alternatif tıp olarak bilinen şifalı bitkileri de tercih ediyor.

23 yıldır aktarlık yapan Samet Önal, müşterilerin çoğunluğunun soğuk algınlığına karşı önlem için geldiğini ifade ederek, şifalı bitkilerin satışının diğer aylara oranla arttığını söyledi.

Kentte havaların soğumasının ardından gribal hastalıklarda yaşanan artış nedeniyle, kendilerinin özel karışım çaylar yaptığını ve tercih edildiğini belirten Önal, "1995 yılından beri aktarcıyım. Her sonbahar ve kış aylarında grip, soğuk algınlığı, nezle gibi hastalıklar baş gösteriyor. Bu dönemlerde vatandaşların ilk olarak alternatif tedavi yöntemlerini tercih ettiklerini görüyoruz. Bundan dolayı daha yoğun oluyoruz ve talep alıyoruz. Özellikle soğuk algınlığı ve gripte bazı karışımları hazırlıyoruz. Bağışıklık sistemini güçlendirici, vücut direncini arttırıcı, burun akıntılarını kesecek şekilde karışımlarımız var. Bu karışımların içinde hem bu yörede yetişen hem de diğer illerde yetişen bitkiler mevcut. Bitkisel çay karışımları hazırlıyoruz, macun şeklinde pekmez ve bal ile tüketilen karışımlar hazırlıyoruz. Bebekler ve çocukları için de ayrı karışımlarımız var" dedi.

ÖNLEM AMAÇLI TERCİH EDİLİYOR

Hastalığa yakalanmadan önce vatandaşların bitkisel ürünlere başvurduğunu aktaran Önal, "Bu sebepten dolayı bizleri tercih ediyorlar. Hem ticari açıdan bir kazancımız oluyor hem de yan etkileri olmayan bitkilerle tedavi edilme imkanı oluyor. Biz de bundan memnunuz" diye konuştu.

Soğuk algınlığı ile grip için hazırladıkları karışımı hazırlanışını ve nasıl içilmesi gerektiğini anlatan Önal, "Tarçın, kuşburnu, zerdeçal ve karanfil, bunlar sert kökler. Sert kökleri soğuk suyun içine koyup biraz kaynatıyoruz ve daha sonra ıhlamur, rezene, kekik, nane ve az miktarda anason ve nar çiçeği katıyoruz. Bunları da kattıktan sonra suyumuzun altını kapatıyoruz, 15 dakika dinlenmeye bırakıyoruz, süzüyoruz ve 1 bardak sabah-akşam tüketiyoruz" ifadelerini kaydetti.

Tabiattan toplanan bitkilere daha çok önem verdiğini aktaran Yasin Aktekin, "Şahsım olarak doğal şifa ürünlerine çok önem veriyorum. Her hastalığa iyi geliyor ve kimyasal ilaçlardan olabildiğince uzak durmaya çalışıyorum. Çok ciddi bir durum olduğu zaman doktorlara başvuruyorum. Genellikle doğal, tabiattan toplanabilen, kaynatıp suyu içilen ürünlere daha çok önem veriyorum" şeklinde konuştu.

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_15)
10 Aralık 2018 Pazartesi 13:40
Aman kardeşim dikkat et, koca karı ilacı diye seni azarlamasınlar. Ben yıllarını verdim bu işe. Ama insan halen hastahane köşelerinde sırada bekliyorlar.
Beğendim (0) Beğenmedim (0)Cevapla
30.03.2026
18:05
HÜLAKÜ`DEN BİNGÖL HAVALİMANI TEPKİSİ
HÜLAKÜ'DEN BİNGÖL HAVALİMANI TEPKİSİ
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Bingöl Milletvekili Ömer Faruk Hülakü, Bingöl Havalimanı pistinin uzatılacağına dair verilen sözlerin yerine getirilmediğini belirterek
27.03.2026
17:09
KESİNLEŞMİŞ CEZASI BULUNAN 4 ŞÜPHELİ  YAKALANDI
KESİNLEŞMİŞ CEZASI BULUNAN 4 ŞÜPHELİ YAKALANDI
jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmada, kesinleşmiş hapis cezası bulunan 4 şüpheli yakalandı.
26.03.2026
18:39
TİCARİ ARAÇ SAHİPLERİNE SİGORTASIZ ŞÖFÖR UYARISI CEZASI 198 BİN TL
TİCARİ ARAÇ SAHİPLERİNE SİGORTASIZ ŞÖFÖR UYARISI CEZASI 198 BİN TL
SOSYAL Güvenlik Kurumu (SGK) ve Emniyet Genel Müdürlüğü ekipleri, ticari araçlarda kayıt dışı istihdamın önüne geçmek için denetimlerini sıkılaştırdı.
26.03.2026
18:29
BİNGÖL HALK EĞİTİMİN`DEN  DEV BİR ADIM
BİNGÖL HALK EĞİTİMİN'DEN DEV BİR ADIM
Bingöl Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü, unutulmaya yüz tutmuş geleneksel el sanatlarını yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla dev bir adım attı.
26.03.2026
18:21
AKSA FIRAT GÜCÜMÜZ YARINLARIMIZ RESİM YARIŞMASI
AKSA FIRAT GÜCÜMÜZ YARINLARIMIZ RESİM YARIŞMASI
Türkiye'nin enerji sektöründeki öncü şirketlerinden Aksa Elektrik, çocukların hayal güçlerini desteklemek ve enerji bilincini aşılamak amacıyla 'Geleceğin Enerjisi' resim yarışmasını başlattı. 7-10 yaş arası çocukların katılımına açık olan yarışma için başvurular 25 Mart itibarıyla alınmaya başlandı.
26.03.2026
18:12
KARAYOLLARI 8. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜN`DE GÖREV DEĞİŞİMİ
KARAYOLLARI 8. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜN'DE GÖREV DEĞİŞİMİ
Bingöl'ün de sorumluluk alanında olduğu Elâzığ merkezli Karayolları 8. Bölge Müdürlüğü'nde görev değişimi yaşandı. Yusuf Güneş Bursa'ya atanırken, yerine Suat Cüre getirildi.
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın