05 Mart 2026 Perşembe

ATAN'IN TARİH KİTABI ÇIKTI

Eğitimci Yazar Fırat Atan'ın Arşiv Belgeleri Işığında Genç Tarihi isimli kitabı çıktı.

08 KASIM 2020 PAZAR 12:44
1
6929
0
AA aa
ATAN`IN TARİH KİTABI ÇIKTI

Yaklaşık 13 yıl Milli Eğitim bakanlığı bünyesinde Tarih Öğretmeni olarak çalışan ve halen Bingöl Üniversitesinde Fakülte Sekreteri olarak görev yapan Eğitimci-Yazar Fırat Atan, kadim Genç ilçesinin tarihi geçmişini kaleme aldı. Yüksek Lisansını da Bingöl Üniversitesi Sosyal Bilgiler Enstitüsünde Genç Sancağı üzerine yapan Atan, bu çalışmasını kısa süre sonra kitaplaştırdı.
Çıkardığı kitabın ilk defa Genç ilçesinin tarihi geçmişi hakkında bilgiler aktardığını ve bugüne kadar herhangi bir bilimsel çalışmanın yapılmamış olmasının da bu çalışmayı daha anlamlı kıldığını ifade eden Atan, Güzel bir bilimsel ve akademik çalışma ortaya çıkardığını ve eserinin başta Genç, sonra da tüm Bingöl halkına hayırlı ve faydalı olmasını diledi.

“GENÇ İLÇESİNİN KURULUŞUNDAN GÜNÜMÜZE KADAR OLAN TARİHÇESİNİ ELE ALDIM”

"Arşiv Belgeleri Işığında Genç Tarihi” adlı kitabının Genç ilçesinin 16.ve 19. Yüzyıl tarih aralığındaki geçmişini yansıttığını ifade eden Atan, "Bu kitap Genç ilçesinin 16.ve 19. Yüzyıl tarih aralığındaki geçmişini yansıtmaktadır. Kitabımız bilimsel ve akademik bir altyapıya sahip, alanında kaynak ve referans olacak bir eser niteliğindedir. Doğduğum topraklara karşı vefa borcumun bir gereği olarak ulusal tarih yerine yerel tarih çalışmayı tercih ettim. Yaklaşık olarak 3 yıllık uzun ve yorucu bir çalışmanın ürünü olan bu kitapta; Genç ilçesinin ilkçağlardan Yakınçağa kadar tarihi geçmişi irdelenmiştir. Genç ilçesinin ağırlıklı olarak 16. ve 19. Yy' dan Cumhuriyet dönemi başına kadar olan konular işlenmiştir. Eserimizi hazırlarken Başbakanlık Osmanlı Arşivleri başta olmak üzere, Osmanlı Tarihi kaynakları, araştırma eserleri, dergiler, makaleler, ansiklopediler, yüksek lisans ve doktora tezleri, internet kaynakları ile kişisel mülakatlardan yararlanılmıştır. Objektif ve bilimsel etik kuralları çerçevesinde hazırlanan bu kitapta Genç ilçesinin kuruluşundan günümüze kadar olan tarihçesi ele alındı. Giriş kısmında Genç ilçesinin isminin kaynağından coğrafi özelliklerine, tarihi öncesi ve tarihi dönemlerde Genç ilçesi bölümlerine yer verilmiştir. Ana konu olarak Osmanlı Devleti İdari Yapılanmasında "Sancak Merkezi" gibi önemli bir idari birim olan Genç ilçesinin bu idari yapılanmadaki ve önemi ile tarihsel serüvenine değinilmiştir. Son bölümde ise ilçenin tarihsel süreçte yerleşme nüfus yapısı, toplumsal yapı, eğitim ve öğretim durumu, iktisadi hayat, dini hayat ile ilçedeki tarihi ve kültürel miras hakkında bilgi verilmiştir” ifadelerini kullandı.

“ESERİMİZ BÜYÜK BİR İLGİYE MAZHAR OLDU”

Eserinin çıkar çıkmaz büyük bir ilgi ve heyecana mazhar olduğunu ifade eden Atan, “Bu ilginin ise yerel tarihe olan açlığın ve susamışlığın bir göstergesi olduğunu ifade ederek, gençlerimize ve araştırmacılarımıza yerel tarih çalışmanın önemi ve faziletini doğru ve iyi anlatmamız lazım. Zira toplumsal hafızamızın ilk ayağı ve ulusal tarihin mütemmim bir cüzü yerel tarihtir. Bu çalışmamda yerel tarihe bir katkı sunmayı amaçladım. Elbette bu çalışma bir son nokta değildir ve olmayacaktır. Bundan sonra yapılacak çalışmalara bir kapı araladığını belirterek gençlerimize ilimizin tarihine ve kültürüne ilgi duymalarını ve çalışmalarını bu alanda yoğunlaştırmalarını tavsiye etti. Kitabın her aşamasında katkı, yardım ve desteklerini esirgemeyenlere teşekkür ederim” diyerek sözlerini sonlandırdı.

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
05.03.2026
16:23
İLKOKULLAR ARASI BİLGİ YARIŞMASINDA KIYASIYA REKABET
İLKOKULLAR ARASI BİLGİ YARIŞMASINDA KIYASIYA REKABET
İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü koordinesinde ilçedeki ilkokul öğrencilerine yönelik 'İlkokullar Arası Bilgi Yarışması' programı gerçekleştirildi.
04.03.2026
16:59
GÖKÇELİ KÖYÜ DERNEĞİ İFTARDA BULUŞTU
GÖKÇELİ KÖYÜ DERNEĞİ İFTARDA BULUŞTU
Bingöl'ün köklü yerleşimlerinden Gökçeli Köyü Derneği (Talvarı) sakinleri, Ramazan ayının manevi atmosferinde düzenlenen iftar programında bir araya geldi. Yoğun katılımla gerçekleşen programda birlik, beraberlik ve dayanışma vurgusu ön plana çıktı.
04.03.2026
16:06
UMUT KERVANI`NDAN GENÇ`TE  RAMAZAN SEFERBERLİĞİ
UMUT KERVANI'NDAN GENÇ'TE RAMAZAN SEFERBERLİĞİ
Bingöl Umut Kervanı İnsani Yardım ve Eğitim Kültür Derneği Genç İlçe Temsilciliği, Ramazan ayında ihtiyaç sahibi ailelere gıda, et, nakdi yardım ve çeşitli desteklerde bulundu. Yapılan yardımların toplam tutarı on binlerce lirayı buldu
04.03.2026
15:59
5 KİŞİYE GEÇİCİ İSTİHDAM
5 KİŞİYE GEÇİCİ İSTİHDAM
İŞKUR Bingöl İl Müdürlüğü ile Bingöl Defterdarlığı iş birliğinde 5 kişilik İşgücü Uyum Programı (İUP) düzenlenecek. Başvurular 2–6 Mart 2026 tarihleri arasında yapılacak.
04.03.2026
15:50
GENÇ ŞEFLER HÜNERLERİNİ SERGİLEDİLER
GENÇ ŞEFLER HÜNERLERİNİ SERGİLEDİLER
Bingöl Üniversitesi ve Maçka Belediyesi iş birliğiyle hazırlanan iftar programı, Vali Dr. Cahit Çelik ve il protokolünün katılımıyla gerçekleştirildi. Genç şef adaylarının Bingöl ve Karadeniz yemeklerinden oluşan menüsü, davetlilerden beğeni aldı.
04.03.2026
15:39
BİNGÖL`DE ABD VE İSRAİL PROTESTOSU
BİNGÖL'DE ABD VE İSRAİL PROTESTOSU
ABD ve İsrail'in İran'a yönelik saldırıları, Bingöl Kent Meydanı'nda düzenlenen basın açıklamasıyla protesto edildi. Programda yapılan konuşmalarda saldırılar kınanırken, İslam dünyasına birlik ve ortak duruş çağrısı yapıldı.
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın