26 Mart 2026 Perşembe

BECERİKLİ'ENGELLİLER LÜTUF DEGİL HAK SAHİBİDİR

Altı Nokta Körler Derneği Bingöl Şubesi Başkanı Hidayet Becerekli, engelli bireylerin toplumun manevi bir değeri olduğunu belirterek kamu kurumları başta olmak üzere tüm topluma önemli bir çağrıda bulundu. Becerekli, engelli haklarının eksiksiz uygulanması ve engelli bireylerin karar süreçlerine dâhil edilmesi gerektiğini vurguladı.

02 ARALIK 2025 SALI 16:47
0
685
0
AA aa
BECERİKLİ`ENGELLİLER LÜTUF DEGİL HAK SAHİBİDİR

Altı Nokta Körler Derneği Bingöl Şubesi, engelli bireylere yönelik toplumsal yaklaşımın güçlendirilmesi ve mevcut hakların uygulanmasındaki aksaklıkların giderilmesi amacıyla kapsamlı bir açıklama yaptı. Dernek Başkanı Hidayet Becerekli, engelli bireylerin toplum için bir “manevi rahmet kapısı” olduğunu ifade ederek özellikle kamu yöneticilerine çağrıda bulundu.

Becerekli, Hz. Peygamber'in engelli sahabelere yaklaşımının tüm kesimlere örnek olması gerektiğine dikkat çekerek görme engelli sahabe Abdullah ibn Ümmü Mektûm'un İslam tarihinde aldığı sorumluluklara değindi.

“Sevgili Peygamberimiz, Abdullah ibn Ümmü Mektûm'u Medine'de birçok kez kendi yerine vekil bırakmış, ona görev ve sorumluluklar vermiştir. Bu tutum, engelli bireylere duyulan güvenin en yüce örneğidir” diyen Becerekli, günümüz kurum yöneticilerinin de benzer bir yaklaşımı benimsemesi gerektiğini söyledi.

“Mobbing son bulmalıdır”

Dernek Başkanı, devletin engelli bireyler için oluşturduğu düzenlemelerin bazı kurumlarda tam olarak uygulanmadığını belirterek özellikle iş yerlerinde engelli çalışanlara yönelik mobbing vakalarına dikkat çekti. Engelli bireylerin taleplerinin bir “lütuf” değil, insan onuruna yakışır şekilde karşılanması gereken temel bir hak olduğunu vurguladı.

2002/58 Sayılı Başbakanlık Genelgesi'nin Hatırlatılması

Becerekli, kamu kurumlarına yönelik resmi bir hatırlatma yaparak 2002/58 sayılı Başbakanlık Genelgesi'nin uygulanmasının zorunlu olduğunu söyledi.

Genelgeye göre:

  • 10–16 Mayıs Engelliler Haftası'nın ilk günü
  • 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde

engelli derneklerinde görevli kamu çalışanları ile tüm engelli kamu personeli idari izinli sayılıyor.

Ayrıca olumsuz hava koşullarında okulların tatil edildiği günlerde aynı bölgede görev yapan tüm engelli kamu görevlileri talep gerekmeksizin izinli kabul ediliyor.

Ancak Becerekli, birçok kurumda genelgeye yönelik bilgi eksikliği veya uygulama hataları bulunduğunu belirterek yöneticileri yükümlülüklerini yerine getirmeye çağırdı.

Topluma ve Kamu Yöneticilerine Beş Maddelik Çağrı

Altı Nokta Körler Derneği Bingöl Şubesi, açıklamasında şu çağrılara yer verdi:

  • Engelli bireylere güvenen, yetenek odaklı bir yaklaşım benimsenmeli.
  • Engelli hakları, engellilerle istişare edilerek belirlenmeli.
  • Mobbingin önlenmesi için iş yerlerinde etkin denetim yapılmalı.
  • 2002/58 sayılı Başbakanlık Genelgesi eksiksiz uygulanmalı.
  • Engellilerin topluma katılımını güçlendirecek sosyal, kültürel ve kurumsal destekler artırılmalı.

Açıklamasının sonunda Becerekli, “Engelli bireyler toplumun yükü değil; toplumun bereketi, rahmeti ve emanetidir” diyerek toplumsal dayanışmanın güçlendirilmesi gerektiğini kaydetti

HABER:SİNAN ATAN.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
25.03.2026
17:04
BİNGÖL İHH`DAN 10 MİLYONLUK YARDIM
BİNGÖL İHH'DAN 10 MİLYONLUK YARDIM
Bingöl İHH, 2026 Ramazan ayında yurt içi ve yurt dışında toplam 9 milyon 810 bin TL'yi aşkın ayni ve nakdi yardım ulaştırdı. Yardımların önemli bölümü Gazze başta olmak üzere ihtiyaç sahiplerine gönderildi.
25.03.2026
11:35
BİNGÖL`DE BAYRAM DENETİMLERİNDE MİLYONLUK CEZA
BİNGÖL'DE BAYRAM DENETİMLERİNDE MİLYONLUK CEZA
Ramazan Bayramı süresince Bingöl'de polis ve jandarma ekiplerinin yaptığı denetimlerde 8 binin üzerinde araç sorgulandı, yaklaşık 1,9 milyon TL ceza kesildi. Öte yandan 4 günde meydana gelen 32 kazada 1 kişi hayatını kaybetti, 37 kişi yaralandı.
25.03.2026
11:28
UYUŞTURUCUYU YUTARAK TAŞIDILAR
UYUŞTURUCUYU YUTARAK TAŞIDILAR
Yutma' yöntemiyle kente uyuşturucu sokmaya çalışan 3 kişi, polis takibinden kaçamadı. Narkotik ekiplerinin operasyonunda 3 şüphelinin midesinden 75 kapsül uyuşturucu çıkarıldı. Zanlılar tutuklanarak cezaevine gönderildi
23.03.2026
12:57
25 GÜNLÜK BEBEK İÇİN ZAMANLA YARIŞ
25 GÜNLÜK BEBEK İÇİN ZAMANLA YARIŞ
Bingöl'de tedavi gören 25 günlük bebek, hayati risk taşıyan rahatsızlık şüphesiyle ambulans uçakla Ankara'ya sevk edildi. Minik hasta için sağlık ekipleri seferber oldu.
23.03.2026
12:50
3  YENİ SAĞLIK HİZMET  BİNASI İHALE EDİLYOR
3 YENİ SAĞLIK HİZMET BİNASI İHALE EDİLYOR
İhale, 3 Nisan 2026 tarihinde EKAP üzerinden gerçekleştirilecek. İşin süresi, yer tesliminden itibaren 240 takvim günü olarak belirlendi.
23.03.2026
12:43
SON SEFERLERİN ARDINDAN  14 AY SÜREYLE KAPATILDI
SON SEFERLERİN ARDINDAN 14 AY SÜREYLE KAPATILDI
Bingöl Havalimanı, pist ve apron yenileme çalışmaları nedeniyle Pazar günü yapılan son seferlerin ardından 14 ay süreyle kapatıldı. Yoğunluk nedeniyle ek seferler düzenlendi.
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın