27 Nisan 2024 Cumartesi

BİNGÖL BALINA PARİS'TEN 4 ÖDÜL

2022 yılında dünya birincisi olan Bingöl Balı, bu kez de Paris'ten 4 ödül ile döndü. Paris Bal Ödülleri, (Paris International Honey Awards - PIHA) 3'ü altın biri platinium olmak üzere 4 ödül Bingöl balına verildi.

08 HAZİRAN 2023 PERŞEMBE 12:17
0
1731
0
AA aa
BİNGÖL BALINA PARİS`TEN 4 ÖDÜL

Bu yıl ilk kez düzenlenen yarışmada pek çok ülkeden yüzlerce firmanın kendi üretimleri olan ballarla katıldığı Paris Bal Ödülleri 2023'e (Paris International Honey Awards - PIHA), Türk arıcıları aldıkları ödüller ile damgasını vurdu. Paris Bal Ödülleri için düzenlenen yarışmada ürünler ilk olarak laboratuvar testlerine tabi tutuldu. Bu testlerden başarı ile geçen ürünler, daha sonra aralarında, tarımsal gıda tedarik zincirlerine adanmış ve sektörün önde gelenlerinden olan İtalya Tarımsal Araştırma ve Ekonomi Konseyi (CREA) üyelerinin de yer aldığı jüri tarafından kalite, koku, doku ve lezzet kriterlerine göre değerlendirildi. Yarışmaya katılan Bingöllü bal üreticilerinden 3'ü altın biri ise platinium ödül almaya hak kazandı. 
“ÖDÜLLER GÖĞSÜMÜZÜ KABARTTI”
Platinium ödülü alan Bingöl İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Aba, “İlki 2017 yılında gerçekleşen dünya 2'inciliği ödülünü aldık. Geçen yıl 2 altın madalya aldık, bu yıl ise Fransa'nın başkenti Paris'te 4 ödül kazandık. Buda göğsümüzü kabarttı. İlimize ve ülkemize hayırlı olsun diliyorum. 3 altın madalya 1 tane de platinium en üst ödül kazandık. İnşallah devamı da gelecek. Yakın zamanda İngiltere'ye bir numune daha gönderdik ve oradan da bir birincilik bekliyoruz. Bingöl balının her yarışmada ödül alması endemik bitkiler ve bakir olan yaylalarımız, sanayi bölgelerinden uzak olan yaylalarımızdan kaynaklanıyor” dedi.
“MUTLUYUZ, GURURLUYUZ..”
  Paris'ten altın madalya alan Bal üreticisi Bedri Sağdıç ise “2017 ve 2022 yıllarında Bingöl balımız dünya ikincisi seçildi. Bu yıl 2023'te Paris'e gönderdiğimiz bal yarışmalarında ballarımız altın ödül aldı. Mutluyuz, gururluyuz, inşallah bunun devamını da sağlayacağız. Bingöl balımızın güzel olmasının sebebi bitki örtüsüdür. Tamamen yerleşim yerlerinden uzak ve yüksek rakımlarda bin bir bitki çeşidi ile elde ettiğimiz ballarımız özellikle uluslararası yarışmalarda altın ödüle layık görülüyor. Mutluyuz ve gururluyuz. İnşallah devamını da sağlayacağız” diye konuştu.

“BAŞARIMIZ TESADÜF DEĞİL”

Yarışmada bir diğer altın ödül alan üretici Fikri Üzer ise Bingöl balının kalitesinin tesadüf olmadığını belirterek şunları dile getirdi; “Bingöl balının kaliteli olması tesadüf değildir. 2017'de, 2022'de İngiltere'de bu yılda Fransa'da aldığımız altın ödüller bunun kanıtıdır. Aldığımız ödüllerin Bingöl'e hayırlı olmasını diliyorum.”

HABER:SİNAN ATAN

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın