03 Mart 2026 Salı

BİNGÖL'DEN SUDAN'DAKİ KATLİAMLARA TEPKİ

Sudan'ın Darfur bölgesinin en önemli şehirlerinden El-Faşir'de yaşanan sivil katliamları, hastane baskınları ve zorla tehcir uygulamalarını şiddetle kınayan Bingöl İslami Kardeşlik ve Dayanışma Platformu, uluslararası topluma çağrıda bulundu;

14 KASIM 2025 CUMA 13:54
0
787
0
AA aa
BİNGÖL`DEN SUDAN`DAKİ KATLİAMLARA TEPKİ

Bingöl İslami Kardeşlik ve Dayanışma Platformu, Sudan'ın Darfur bölgesinde yer alan El‑Faşir kentinde son günlerde yaşanan sivil katliamları, hastane baskınlarını ve zorla göç ettirmeleri sert bir dille kınadı. Platform tarafından yapılan yazılı açıklamada, saldırıların insanlık tarihine kara bir leke olarak geçtiği vurgulandı.

Açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre Suud Hastanesi'ne yapılan saldırılarda hasta ve yaralıların katledildiği, sağlık çalışanlarının hedef alındığı ifade edildi. Ayrıca, sadece iki gün içinde iki binden fazla masum sivilin Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) militanları tarafından öldürüldüğünün bildirildiği hatırlatıldı.

Bu saldırıların savaş hukukuna ve insan haklarına açık bir ihlal olduğunu belirterek uluslararası topluma çağrıda bulunan Platform, Sudan'da Nisan 2023'te başlayan iç savaşın 29. ayına girdiği, bu süreçte yüz binlerce insanın hayatını kaybettiğine ve milyonlarca kişinin ise evlerini terk etmek zorunda kaldığına dikkat çekti.

El‑Faşir kentinin iki yıldır kuşatma altında tutulduğunu ve insani yardım girişlerinin engellendiğini belirten açıklamada, “Uydu görüntüleri, kentte toplu mezarların ve katliam izlerinin bulunduğunu göstermektedir” denildi.

Platformun açıklamasında, Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Sudan'daki iç savaşa müdahil olduğuna dair uluslararası raporlara da değinildi. BAE'nin HDK'ye silah, mühimmat ve paralı asker desteği sağladığı, bu desteklerin çatışmayı derinleştirdiği öne sürüldü.

Bingöl İslami Kardeşlik ve Dayanışma Platformu, uluslararası topluma şu çağrılarda bulundu:

  • El‑Faşir'deki katliamların bağımsız kuruluşlarca soruşturulması ve sorumluların Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde yargılanması,
  • Sudan'daki insani krizin sona ermesi için yardım koridorlarının açılması,
  • BAE'nin Darfur'a yönelik silah desteğini sonlandırması,
  • İslam İş Birliği Teşkilatı'nın BAE'ye yönelik yaptırım uygulaması.

Açıklamada, “Sudan halkına yönelik bu vahşet insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur. Sessiz kalmak, suça ortak olmaktır” denildi.

Platform, Sudan halkının yanında olduklarını vurgularken, Gazze, Arakan ve Doğu Türkistan gibi diğer mazlum coğrafyalarda da adalet ve özgürlük mücadelesine destek vermeye devam edeceklerini ifade etti.

HABER:SİNAN ATAN

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
26.02.2026
16:36
BİGED`DEN ÖGRENCİLERE İFTAR PROGRAMI
BİGED'DEN ÖGRENCİLERE İFTAR PROGRAMI
Birlik ve Gelişim Derneği (BİGED) tarafından Genç ilçesinde hafızlık ve Arapça ilimler eğitimi alan öğrenciler için iftar programı düzenlendi. Programa ilçe protokolü ve gönüllüler de katıldı.
26.02.2026
16:20
AKADEMİ VE SEKTÖR BİR ARAYA GELECEK
AKADEMİ VE SEKTÖR BİR ARAYA GELECEK
Bingöl Üniversitesi'nde 11–12 Mayıs 2026 tarihlerinde düzenlenecek program kapsamında; tarım uygulamaları, hayvansal üretim, iklim değişikliği ile tarım ilişkisi, gıda güvenliği ve kırsal kalkınma alanlarında yürütülen güncel bilimsel çalışmalar ele alınacak.
26.02.2026
16:10
BAYRAM BİTİMİYLE KAPANACAK
BAYRAM BİTİMİYLE KAPANACAK
Pist, apron ve taksi yollarındaki bozulmalar nedeniyle onarıma alınacak Bingöl Havalimanı'nda ihale süreci tamamlandı. Çalışmalar nedeniyle havalimanı 23 Mart 2026 – 7 Mayıs 2027 tarihleri arasında uçuş trafiğine kapalı olacak. Bingöllüler, bu süre zarfında komşu illerden uçacak.
26.02.2026
16:02
BİNGÖL ÜNİVERSİTESİ 26 SÖZLEŞMELİ  PERSONEL ALACAK
BİNGÖL ÜNİVERSİTESİ 26 SÖZLEŞMELİ PERSONEL ALACAK
Bingöl Üniversitesi Rektörlüğü, merkez ve bağlı birimlerde görevlendirilmek üzere 26 sözleşmeli personel alımı yapacağını duyurdu. Başvurular 6 Mart'a kadar sürecek.
22.02.2026
16:48
BAŞKAN TARTAR UYGULAMAYA  RAMAZAN SONRASI HAYATA GEÇECEK
BAŞKAN TARTAR UYGULAMAYA RAMAZAN SONRASI HAYATA GEÇECEK
Genç Belediyesi, ilçedeki su yönetimi, çevre düzeni ve trafik güvenliğine dair uygulamaları Ramazan ayı sonrasında hayata geçirecek.
22.02.2026
16:37
UMUT KERVANIN`DAN  RAMAZAN SEFERBERLİĞİ
UMUT KERVANIN'DAN RAMAZAN SEFERBERLİĞİ
Bingöl'de faaliyet gösteren Umut Kervanı Derneği, Ramazan ayının başlamasıyla birlikte ihtiyaç sahibi, muhtaç ve yetim aileler için yardım çalışmalarını başlattı. Dernek, bu yıl artan başvurulara dikkat çekerek hayırseverlere destek çağrısında bulundu.
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın