29 Nisan 2024 Pazartesi

BİNGÖL'ÜN ARICILIK VE BAL KÜLTÜREL MİRAS OLARAK KAYIT ALTINA ALINDI

ingöl'de palas, cacim, kara çarşamba geleneği, kartal oyunu ve Sancak Balıklı Göl'den sonra arıcılık ve bal kültürü de kültürel miras olarak ulusal envantere kaydedildi.

15 ŞUBAT 2024 PERŞEMBE 16:55
0
817
0
AA aa
BİNGÖL`ÜN  ARICILIK VE BAL  KÜLTÜREL MİRAS OLARAK  KAYIT ALTINA ALINDI

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu olan UNESCO tarafından kültürel mirasın korunması, desteklenmesi amacıyla hazırlanan Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması (SOKÜM) Sözleşmesi kapsamında illerin kültürel mirasları kayıt altına alınıyor.

Bu kapsamda İl Kültür ve Turizm Müdürü Selahattin Yazar başkanlığında oluşturulan Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması İl Tespit Kurulu, günümüze kadar aktarılan kültürel değerlerin kayıt altına alınmasını sağlamak için çalışmalar yürütüyor.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Selahattin Yazar, İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Fahrettin Önalan, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Folklor Araştırmacısı Seda Küçükbilezikçi Kılıç, Bingöl Üniversitesinden araştırmacı Abdullah Demir, Gazeteci Ömer Şanlı, Bingöl Halk Eğitim Merkezi Müdür Yardımcısı Songül Duzcu ve Hasan Berdibek'ten oluşan komisyon, bugüne kadar 6 kültürel mirasın kayıt altına alınmasını sağladı.

BİNGÖL'ÜN ARICILIK VE BAL KÜLTÜRÜ, SOKÜM ULUSAL ENVANTERİNE KAYDEDİLDİ

Kurul üyeleri, 2023 yılında yapılan toplantıda, Bingöl'de yüzyıllardır devam eden arıcılık geleneğinin kültürel miras olarak kaydedilmesi için çalışma yürütme kararı aldı.

Bu karar üzerine, kurul üyesi Halk Kültürü Araştırmacısı Seda Küçükbilezikçi Kılıç'ın alan araştırmaları sonucu elde edilen veriler, Kültür ve Turizm Bakanlığına sunuldu.

Çalışmayı değerlendiren Bakanlık, “Bingöl'ün Arıcılık ve Bal Kültürü”nü, kültürel miras olarak SOKÜM ulusal envanterine kaydetme kararı aldı.

BİNGÖL'DE KAYIT ALTINA ALINAN KÜLTÜREL MİRTAS SAYISI 6'YA YÜKSELDİ

Bingöl'de kurul üyelerinin önerisi üzerine daha önce palas, cacim, kara Çarşamba geleneği, kartal oyunu ve Sancak Balıklı Göl kültürel miras olarak kayıt altına alınmıştı. Arıcılık ve bal kültürünün de kayıt altına alınmasıyla Bingöl'de ulusal envantere kaydedilen kültürel miras sayısı 6'ya yükseldi.

HABER:SİNAN ATAN

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın