11 Şubat 2026 Çarşamba

EKONOMİYE DEĞER KATACAK

3 yıl süren girişimler sonucu Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescil edilen 'Sivan Dut Pekmezinin, kurulacak kadın kooperatifi ve dağıtılacak dut fidanlarıyla üretim ağı genişletilecek.

21 ŞUBAT 2021 PAZAR 12:41
0
2402
0
AA aa
EKONOMİYE DEĞER KATACAK

Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret olarak tescillenen Genç ilçesinin ‘Sivan Dut Pekmezinin üretimin desteklerle artırılarak ekonomideki değerinin yükseltilmesi hedefleniyor.

Genç ilçesine bağlı Sivan bölgesinde haziran ayında geleneksel yöntemlerle kazanlarda odun ateşiyle kaynatılan Sivan dut pekmezi, katkı maddesi kullanılmadan çeşitli işlemlerden geçirilerek hazır hale getiriliyor.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, bu lezzeti dünyaya duyurmak için 3 yıl önce harekete geçti ve Sivan dut pekmezinin tescili için Türk Patent ve Marka Kurumuna başvurdu.

Yapılan değerlendirmeler sonucu Bingöl'ün "Sivan dut pekmezi" coğrafi işaret alarak tescillendi.

Kentin "Çobantaşıkavurması"ndan sonra ikinci tescilli ürünü olan Sivan dut pekmezi, İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce, kurulacak kadın kooperatif ve dağıtılacak dut fidanlarıyla üretimin artırılmasına destek sunulacak.

İl Tarım ve Orman Müdürü Burhan Bahadır, Bakanlıklarının talimatları doğrultusunda kırsal alanlarda alternatif gelir kaynakları oluşturmak amacıyla yöreye has projeler ürettiklerini söyledi.

Projelerden birinin tarımsal ürünlere coğrafi işaret tescil belgesinin alınması olduğunu dile getiren Bahadır, bu kapsamda Genç ilçesine bağlı Sivan bölgesinde yoğun şekilde üretimi yapılan dut pekmezi için yaptıklarını çalışmanın neticesini aldıklarını belirtti.

Dut üretiminin herhangi bir kimyasal ilaç ve gübre kullanılmadan yapıldığına işaret eden Bahadır, şöyle konuştu:

"Tamamen doğal bir ortamda üretilmektedir. Dut pekmezi elde edilirken meşe ağacı yani ısı gücü yüksek, is tutmayan, koku bırakmayan meşe odunları kullanılmaktadır. Daha önce Çobantaşı kavurması coğrafi işaret tescil belgesi almıştık. Coğrafi işaret tescil belgesi, ürünlerin tarımsal ürünlerin markalaşmasında, pazarlanmasında ve reklamında kolaylıklar sağlıyor."

"ÜRETİMİ 100 TONA ÇIKARTMAYI HEDEFLİYORUZ"

Sivan dut pekmezinin geliştirilmesine yönelik adımlar atacaklarını kaydeden Bahadır, yörede  50 ton pekmez üretiminin gerçekleştirildiğini, bundan sonra da bölgede dut fidanı dağıtımını yapacaklarını bildirdi.

Bahadır, yöreye has kaliteli, inci dut çeşidinin aşılama çalışmalarını yapmak suretiyle çoğaltılmasını sağlayacaklarını anlattı.

Pekmezin bölgeye ekonomik açıdan bir gelir getirmesini sağlayacaklarını dile getiren Bahadır, "Kadınlar marifetiyle bir kadın kooperatif kurarak burada bir paketleme tesisi oluşturacağız. Ürünlerin ülke genelinde de dağıtıp pazarlanması için gerekli koşulları sağlayacağız. İnşallah bu yaptığımız çalışmayla birlikte dut fidanlarının korunması ve yaygınlaştırılmasını gerçekleştireceğiz. Bu pekmezin üretimini inşallah kısa bir süre içerisinde 100 tona çıkartmayı hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.

Bingöl'e has lezzetlerin ön plana çıkması için çalışmaların sürdürüleceğini aktaran Bahadır, yakın bir zaman içerisinde Yedisu horoz kuru fasulyesinin de coğrafi işaret tescil belgesinin de çıkmasını beklediklerini sözlerine ekledi.


YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
10.02.2026
18:07
KAYMAKAM GÜZEL KUR`AN KURSU ÖĞRENCİLERİYLE BULUŞTU
KAYMAKAM GÜZEL KUR'AN KURSU ÖĞRENCİLERİYLE BULUŞTU
Genç Kaymakamı Muhammet Güzel, İl Müftüsü Orhan İmamoğlu ve İlçe Müftüsü Ferhat Mat ile birlikte, İlçe Müftülüğü bünyesinde hizmet veren Yayla Şeyh Ahmet Nakşibendi Yatılı Erkek Kur'an Kursunu ziyaret etti.
10.02.2026
17:55
EĞİTİM SENDİKALARINDAN  PROMOSYON TEPKİSİ
EĞİTİM SENDİKALARINDAN PROMOSYON TEPKİSİ
Bingöl'de faaliyet gösteren eğitim sendikaları, İl Millî Eğitim Müdürlüğü tarafından yürütülen maaş promosyon ihalesinde bankaların sunduğu tekliflerin yetersiz olduğunu belirterek ortak açıklama yaptı
10.02.2026
17:49
İŞ BİRLİĞİ  PROTOKOLÜ İMZALANDI
İŞ BİRLİĞİ PROTOKOLÜ İMZALANDI
Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığı ile Bingöl İl Özel İdaresi arasında imzalanan protokol, hükümlülerin üretim süreçlerine katılarak toplumsal uyumlarının güçlendirilmesini ve yeniden topluma kazandırılmalarını hedefliyor.
10.02.2026
17:44
KAR VE SAĞANAK ETKİLİ OLACAK
KAR VE SAĞANAK ETKİLİ OLACAK
Yoğun kar ve sağanak uyarısı yapılan Bingöl için çığ tehlikesi ve su baskınlarına karşı dikkatli olunması çağrısı yapıldı.
10.02.2026
17:21
MEVLANA ORTAOKULU YASTA: ENSAR`IN SIRASI ÇİÇEKLERLE DOLDU
MEVLANA ORTAOKULU YASTA: ENSAR'IN SIRASI ÇİÇEKLERLE DOLDU
Lösemiyle verdiği yaşam mücadelesini kaybeden Mevlana Ortaokulu öğrencisi Ensar Yüce, gözyaşlarıyla toprağa verildi.
09.02.2026
14:29
BUNU YAPAN YANDI
BUNU YAPAN YANDI
Emniyet Genel Müdürlüğü ve SGK arasındaki koordinasyon, trafikte kayıt dışı istihdama geçit vermiyor. Yol kontrollerinde tespit edilen sigortasız şoförler, araç sahibi şirketlere asgari ücretin katları oranında ağır idari para cezaları olarak geri dönüyor.
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın