26 Nisan 2024 Cuma

GÜN YÜZÜNE ÇIKARILMALI!

Türkiye'nin 19'uncu varlığı olarak kabul edilen Arslantepe Höyüğü, UNESCO tarafından dünya mirası listesine kaydedilirken, Genç ilçesinde bulunan tarihi yapılar ise çürümeye terk edilmiş durumda.

29 TEMMUZ 2021 PERÅžEMBE 15:00
1
1220
0
AA aa
GÜN YÜZÜNE ÇIKARILMALI!

Genç içesinde bulunan tarihi yapılar toprak altında çürürken, çevre illerde yapılan kazılarla ortaya çıkarılan tarihi yapılar dünya miras listesine alınıyor. Malatya'nın Battalgazi ilçesindeki Arslantepe HöyüÄŸü Türkiye'nin 19'uncu varlığı olarak UNESCO Dünya Miras Listesi'ne kaydedilirken, Genç ilçesinde bulunan Samantepe HöyüÄŸünün yanı sıra, Sebeterias Kalesi ve kümbetler ise gün geçtikçe yok oluyor.

M.Ö. 4'üncü bin yıl boyunca DoÄŸu Anadolu ve Mezopotamya toplumlarında devletin oluÅŸum sürecindeki esaslı deÄŸiÅŸiklikleri gösteren Arslantepe HöyüÄŸü çevrim içi düzenlenen 44. Dünya Miras Komitesi toplantısında alınan kararla dünya mirası oldu.

ArslantepeHöyüÄŸü'nün UNESCO Dünya Miras Listesi'ne kaydedilmesi kararında, kültürel gelenekler ve toplumsal deÄŸerlerin deÄŸiÅŸimi, hiyerarÅŸi, sosyal farklılıklar ve ekonomik ayrıcalıklara dayanan yeni sosyal ve siyasi sistemlerin ortaya çıkışına tanıklık etmesi gibi üstün evrensel deÄŸerleri etkili oldu.

“SAMANTEPE HÖYÜĞܔ      

Samantepe HöyüÄŸü, Genç - Bingöl Karayolu 8. Kilometresinde bulunuyor. GeçtiÄŸimiz yıllarda SamantepeHöyüÄŸü'nde incelemelerde bulunan Arkeolog Ä°zzet esen, 1987 yılında bölgede araÅŸtırma yapan Prof. Dr. Veli Sevin'in araÅŸtırmasından da yararlanarak hazırladığı raporda, SamantepeHöyüÄŸü'nün bölgede bilinen en büyük yerleÅŸim yeri olduÄŸunu belirtti.

Esen, hazırladığı raporda, “Bingöl-Genç karayolu üzerinde, il merkezinin 8 kilometre güneyinde ve karayolunun hemen kenarında yer alan Samantepe HöyüÄŸü, yaklaşık 350x200 metrelik boyutları ve 20 metreyi bulan yüksekliÄŸiyle, bugüne kadar Elazığ-Bingöl yöresinde tespit edilmiÅŸ olan en büyük yerleÅŸme yeri durumundadır. Yüzeyden toplanan bol sayıda seramik, bu höyüÄŸün tek evreli bir yerleÅŸime sahne olduÄŸunu ve M.Ö. 8 ve 7. yüzyıllarda yani Demir Çağı'nda iskan gördüÄŸünü göstermektedir. Yine höyüÄŸün kuzey kesitine bakıldığında, tabakalaÅŸma olmadığı ve tek evreli bir yerleÅŸim olduÄŸu anlaşılmaktadır” bilgilerine yer verdi.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
DeÄŸiÅŸtir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
25.04.2024
18:23
MURATSPOR`DA TEK HEDEF GALÄ°BÄ°YET
MURATSPOR'DA TEK HEDEF GALÄ°BÄ°YET
Bölgesel Amatör Ligde mücadele eden Yeni Genç Muratspor, sezonun 24.haftasında Kayseri ekibi Develigücüspor'a konuk olacak. Ligi 3.sırada tamamlamak isteyen temsilcimizde tek hedef deplasmandan galibiyetle dönmek.
24.04.2024
21:46
ÅžEHÄ°T `KALAN` KABRÄ° BAÅžINDA ANILDI
ÅžEHÄ°T 'KALAN' KABRÄ° BAÅžINDA ANILDI
Genç ilçesinde 2012 yılında güvenlik güçleriyle teröristler arasında çıkan çatışmada şehit düşen Ali Kalan, Servi Köyünde ki mezarı başında dualarla anıldı.
24.04.2024
13:06
BİRLİK ENCÜMEN SEÇİMİ YAPILDI
BİRLİK ENCÜMEN SEÇİMİ YAPILDI
Genç ilçesinde Köylere Hizmet Götürme Birliği Başkanlığı 2024 yılı birlik encümen seçimi yapıldı.
23.04.2024
19:33
ENCÜMENLER`DEN ÖRNEK DAVRANIŞ!
ENCÜMENLER'DEN ÖRNEK DAVRANIŞ!
Genç Belediyesi yeni meclisi ilk toplantısını gerçekleştirdi. Gerçekleşen toplantının ardından örnek bir davranış sergileyen HÜDA PAR Belediye Meclis üyeleri, aldıkları toplantı ücretlerini Gazze'ye bağışladı.
23.04.2024
12:38
23 NÄ°SAN COÅžKUYLA KUTLANDI
23 NÄ°SAN COÅžKUYLA KUTLANDI
Genç ilçesinde 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın 104'üncü yılı coşkuyla kutlandı.
22.04.2024
20:10
HUSUMET `GÜZEL` SONUÇLANDI
HUSUMET 'GÜZEL' SONUÇLANDI
Genç ilçesinde akraba olan iki aile arasındaki husumet, ilçe kaymakamı Muhammet Güzel'in girişimleri sonucu barışla son buldu.
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın