15 Mayıs 2025 Perşembe

KENELERE DİKKAT!

Hava sıcaklıklarının artmasıyla beraber Kırım Kongo Kanamalı Ateşi vakaları ülkenin birçok yerinde görülmeye başlandı. Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü de konu hakkında uyarılarda bulundu.

22 MAYIS 2021 CUMARTESİ 19:34
0
1806
0
AA aa
KENELERE DİKKAT!

Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi konusunda vatandaşları uyardı.

Yapılan uyarıda, Kırım Kongo Kanamalı Ateşinden korunmak için şu hususlara dikkat edilmesi belirtildi:

“Tarla, bağ, bahçe, orman ve piknik alanları gibi kene yönünden riskli alanlara gidilirken, kenelerin vücuda girmesini engellemek maksadıyla mümkün olduğu kadar vücudu örten giysiler giyilmeli, pantolon paçaları çorapların içerisine sokulmalı ve ayrıca kenelerin elbise üzerinde rahat görülebilmesi için açık renkli kıyafetler tercih edilmelidir.

Kene yönünden riskli alanlardan dönüldüğünde kişi kendisinin ve çocuklarının vücudunda (kulak arkası, koltuk altları, kasıklar ve diz arkası dâhil) kene olup olmadığını kontrol etmeli, kene tutunmuş ise hiç vakit kaybetmeden çıplak el ile dokunmamak şartıyla vücuda tutunduğu en yakın yerden tutarak uygun bir malzeme ile (bez, naylon poşet, eldiven gibi) çıkarmalıdır.

Kişi keneyi kendisi çıkaramadığı durumlarda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Kene ne kadar erken çıkarılırsa hastalığın bulaşma riskinin de o kadar azalacağı unutulmamalıdır.

Hastalık hayvanlarda belirti göstermeden seyrettiğinden hastalığın sık olarak görüldüğü bölgelerde bulunan hayvanlar sağlıklı görünse bile hastalığı bulaştırabilirler. Bu sebeple hayvanların kanlarına, vücut sıvılarına veya dokularına çıplak el ile temas edilmemelidir.

Hastalığa yakalanan kişilerin kan, vücut sıvıları ve çıkartıları ile hastalık bulaşabildiğinden, hasta ile temas eden kişiler gerekli korunma önlemlerini (eldiven, önlük, maske v.b.) almalıdır.

Kene tutunan kişiler, kendilerini 10 gün süreyle halsizlik, iştahsızlık, ateş, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma veya ishal gibi belirtiler yönünden izlemeli ve bu belirtilerden bir veya bir kaçının ortaya çıkması halinde derhal en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmelidirler.

Hastalığa sebep olan mikrobun taşıyıcısı, saklayıcısı ve bulaştırıcısı olan keneler uçmayan, zıplamayan, yerden yürüyerek vücuda tırmanan eklem bacaklı hayvanlardır. Vücuda tutunan veya hayvanların üzerinde bulunan keneler kesinlikle çıplak el ile öldürülmemeli ve patlatılmamalıdır. Keneler üzerine sigara basmak, kolonya, gaz yağı gibi maddeler dökmek kenenin kasılmasına sebep olarak vücut içeriğini kan emdiği kişiye aktarmasına sebep olacağı için yapılmamalıdır.”

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
15.05.2025
13:55
OTO HIRSIZLARI YAKALANDI
OTO HIRSIZLARI YAKALANDI
Bingöl'de polis ekipleri tarafından yapılan çalışmada otomobil çalan 2 şüpheli yakalandı.
15.05.2025
13:49
BİNGÖL UMUT KERVANI`NA DEPREM SEMİNERİ
BİNGÖL UMUT KERVANI'NA DEPREM SEMİNERİ
Umut Kervanı Vakfı Genel Başkan Yardımcısı ve Afet Yönetimi Başkanı Cafer Ökmen, Bingöl Umut Kervanı Arama ve Kurtarma Birimine deprem semineri verdi. Afet anı ve sonrasında yapılacaklarla ilgili bilgi veren Ökmen, yürütülecek hazırlıklar için de bilgiler paylaştı.
14.05.2025
19:08
GENÇ`TE 41 TAŞINMAZ İÇİN İHALE BAŞLADI
GENÇ'TE 41 TAŞINMAZ İÇİN İHALE BAŞLADI
Genç ilçesinde Milli Emlak Şefliği tarafından 41 taşınmazdan 16'sının ihalesi bugün yapılırken, geriye kalan 35 taşınmazın ihaleleri ise yarın ve Cuma günü yapılacak.
14.05.2025
18:38
ÖĞRENCİ SERVİSLERİ DENETLENDİ
ÖĞRENCİ SERVİSLERİ DENETLENDİ
Bingöl'de Trafik Jandarması tarafından okul servisleri denetlenip öğrenciler uymaları gereken kurallar ve alınması gereken tedbirler noktasında bilgilendirildi.
14.05.2025
18:28
BİNGÖL`DE İZİNSİZ ÖZEL ÖĞRETİM KURUMLARINA CEZA YAGDI
BİNGÖL'DE İZİNSİZ ÖZEL ÖĞRETİM KURUMLARINA CEZA YAGDI
Bingöl İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nce yürütülen denetimlerde izinsiz faaliyet yaptıkları tespit edilenler ile mevzuat gerekliliklerini yerine getirmeyen özel öğretim kurumlarına yaklaşık 6 milyon TL ceza yazıldı. Ailelere 'izinsiz yerlere çocuklarınızı kayıt ettirmeyin' uyarısında bulunan Müdürlük yetkilileri, denetimlerin devam edeceğinin de altını çizdiler.
14.05.2025
18:24
BİNGÖL`DE MAYIS AYINDA KAR ULAŞIMI OLUMSUZ ETKİLEDİ
BİNGÖL'DE MAYIS AYINDA KAR ULAŞIMI OLUMSUZ ETKİLEDİ
Soğuk hava dalgası ve yağışlar Bingöl'ün Karlıova İlçesi'nde yerini kar yağışına bıraktı, ulaşım olumsuz etkilendi. Karayolları ekipleri çalışmalarını başlattı, trafik akışında aksama olmadığı bildirildi.
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın