05 Temmuz 2025 Cumartesi

ÖLÜMCÜL KENEYE KARŞI HAYAT KURTARAN UYARILAR

Bingöl Üniversitesi Ormancılık Bölümü Başkanı Doç. Dr. Sadettin Çelik, Türkiye'de özellikle bahar ve yaz aylarında ölümcül tehlike oluşturan Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hakkında çarpıcı bir çalışmaya imza attı

03 TEMMUZ 2025 PERŞEMBE 17:54
0
240
0
AA aa
ÖLÜMCÜL KENEYE KARŞI HAYAT KURTARAN  UYARILAR

Bingöl Üniversitesi Ormancılık Bölümü Başkanı Doç. Dr. Sadettin Çelik, Türkiye'de özellikle bahar ve yaz aylarında ölümcül tehlike oluşturan Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hakkında çarpıcı bir çalışmaya imza attı. Çelik'in kaleme aldığı kapsamlı bilgilendirme, Bingöl Üniversitesi'nin bilimsel yayını olan BinBee – Arı ve Doğal Ürünler Dergisi'nde editöre mektup formatında yayımlandı.

Keneyle Bizzat Temas Etmiş Bir Uzmandan Hayati Uyarılar

Çalışmasında, 2018 yılında kendisinin de keneye maruz kaldığını belirten Bingöl Üniversitesi Ormancılık Bölümü Başkanı Doç. Dr. Sadettin Çelik, hastalığın taşıyıcısı olan Hyalomma marginatum türü kenelerin Mart ayında aktif hale geldiğini, özellikle Nisan-Mayıs aylarında yoğunluklarının zirveye ulaştığını belirtti.

Her kene ısırığının tehlikeli olmadığına dikkat çeken Çelik, sadece 27 Hyalomma türünden birinin KKKA virüsünü taşıdığını ancak yine de tedbirsizliğin can alabileceğini vurguladı.

Yanlış Müdahale Öldürebilir!

Toplumda yaygın olarak yapılan kene çıkarma hatalarının altını çizen Çelik, kolonya dökmek, sigara basmak veya yakmak gibi yöntemlerin keneyi kusturarak virüs bulaşma riskini artırdığına dikkat çekti. En doğru uygulamanın, kenenin sağlık personeli tarafından baş kısmından dikkatlice çıkarılması ve sonrasında en az 10 gün boyunca tıbbi gözetim altında kalınması gerektiğini ifade etti.

Keneyi Çıkartan Bile Ölebilir!

Çalışmanın en çarpıcı bölümlerinden biri ise şu uyarı: “Kenenin baş kısmı sert, karın kısmı ise yumuşaktır. Eğer karın kısmına dokunulursa, bağırsaklarındaki virüsü kusturarak taşıdığı kişiyi öldürebilir. Ayrıca çıplak elle müdahale edilirse, keneyi çıkartan kişi dahi hayatını kaybedebilir.”

Bu uyarılar, konunun ciddiyetini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Risk Bölgeleri ve Alınması Gereken Önlemler

Doç. Dr. Çelik'in çalışmasında Türkiye'de KKKA'nın yaygın olduğu Sivas, Tokat, Çorum ve Amasya gibi illerde, Nisan-Temmuz aylarında riskin zirvede olduğuna dikkat çekildi. Halk sağlığını korumak adına şu tedbirler önerildi:

Ormanlık alanlarda kapalı ayakkabı ve uzun kollu, açık renkli kıyafet giyilmeli, Vücut ve giysiler düzenli olarak kene kontrolünden geçirilmeli, Hayvan barınakları dezenfekte edilmeli, Kene uyarı levhaları yaygınlaştırılmalı, Keklik, sülün, tavuk gibi kanatlı hayvanlar desteklenmeli (doğal kene düşmanı)

“Sosyal Medyadaki Bilgilere Değil, Sağlık Bakanlığına Güvenin!”

Doç. Dr. Çelik, sosyal medyada dolaşan “kene çıkarma videoları”nın büyük kısmının hatalı olduğunu belirterek, sadece Sağlık Bakanlığı'nın resmi açıklamaları ve broşürlerinin dikkate alınması gerektiğini vurguladı.

HABER:SİNAN ATAN

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın