19 Nisan 2024 Cuma

SERVİ'NİN HALİ İÇLER ACISI!

Nüfusunun 3 binin altında kalması nedeniyle belediyeliği düşerek köy statüsüne gerileyen Genç İlçesine bağlı Servi köyünde, biriken sorunlar çözüm bekliyor.

12 KASIM 2021 CUMA 14:58
0
992
0
AA aa
SERVİ`NİN HALİ İÇLER ACISI!

Genç ilçesine bağlı Servi köyü, nüfusunun 3 binin altında kalması nedeniyle belediyeliği düştü. Köy statüsüne geriledikten sonra 33 köyden oluşan Servi bölgesi, birçok sorunla baş başa kaldı.  Okuldan sağlık ocağına kadar biriken sorunlar, çözüm bekliyor.

Servi bölgesindeki sorunların çözüm beklediğini söyleyen Servi'nin ilk belediye başkanlarından Mehmet Dursunel, yaptığı açıklamada, okul ve sağlık ocağı sorunun gün geçtikçe büyüdüğünü belirtti.

Dursunel, şu iddialarda bulundu:

“Mevcut olan yatılı bölge okulumuz aşağı yukarı yirmi köye hizmet veriyordu. Bu okulun yıkım kararı verilmiş yaklaşık üç yıldır ama okul halen ayakta. Öğrencilerin bir kısmı Genç Yatılı Bölge Okuluna gönderiliyor. Böyle olunca bize bağlı Akdağ yöresindeki köylerin çoğunluğu biraz daha muhafazakâr bir yapıda oldukları için zor bela Servi'ye çocuklarını, özellikle kız çocuklarını gönderiyorlardı.  Şimdi Genç'e taşınma olayı olunca bunların yarısı okula gidemez oldu. Velileri göndermiyorlar. Öğrenciler şu anda küçücük bir okulda eğitim görüyor. Hem ilkokul hem ortaokul öğrencileri aynı binada eğitim görüyor. Mecburen ikili öğretim yapılmış o okulda. Öğleden sonra dağılan öğrenciler, Akdağ'ın köylerinden gelip gitmek zorundalar.  Eğitim felç olmuş durumda.  Eğer istenilirse doğrudan teminle okulun proje ihalesi yapılabilir ve okul inşaatı acilen başlatılabilir.”

SAĞLIK OCAĞI

Sağlık ocaklarının ihtiyaca cevap vermediğini ileri süren Dursunel, “1966 yılında yapılmış bir Sağlık Ocağımız var. Duvarları taştan yapılmış. Bu yöre artık büyüdü. Servi dışında 33 köy var. Elazığ'ın Arıcak ilçesine, Hani'ye yol bağlantılarımız var. Biz bu sağlık ocağının yeniden bir bölge hastanesi şeklinde yeniden yapılmasından yanayız.” İfadelerini kullandı.

Kalan, açıklamasında şu iddialara yer verdi:

“2019 yılında Servi Yatılı Bölge Okulunun yıkım kararı alındı. Yıkım kararı alındıktan sonra okul boşaltıldı. Şu anda öğrencilerimiz dağılmış vaziyette, kız çocuklarımızı okutamıyoruz.  Her gelen siyasi ve yetkili bize söz veriyor. Biz okulun ihalesini bu ayda yapıyoruz diye ama geçen iki sene içerisinde halen bir gelişme yok.

Okul tamamen harabe durumdadır. Okulda herhangi bir eğitim verilmiyor. Öğrencilerimiz Servi İlk Okuluna yerleştirildi. Öğrencilerimiz saat yediye sekize kadar evlerine varamıyorlar. Yedi yaşındaki bir öğrenci saat sekiz karanlığında eve gidebiliyor.

Servisler eksik çalışıyor ama öğrenciler yığılıyor bu konuda da baya bir şikâyetimiz var.  Servi'nin en büyük sıkıntıları eğitim ve sağlık konusunda. Her şeyin başı eğitimdir, eğitimin olmadığı bir yerde hiçbir şey olmaz.  Okul sorunumuz çözülürse diğer sorunlarda yavaş yavaş çözülür.

Tarihten önce yapılan bir sağlık ocağımız var. İki doktor, bir hemşiremiz ve 112 servisimiz var. Ama sağlık ocağımız kullanılamaz hale gelmiştir. Sağlık ocağımızsa tahribatlar oluşmuş, acilen yapılması lazım. Çünkü sağlık personeli sağlık ocağının fiziki yapısından dolayı hizmet veremiyor. Sağlık Ocağı, 33 köy ve mezralarındaki insanlara hizmet veriyor.

Şu anki Servi'nin hali içler acısı. Servi'ye geldiğimde çöpler etrafa yayılmış olduğunu ve çöplerin etrafa koku saldığını gördüm.  Belediye'nin kaldırılmasından sonra burada nüfusun büyük oranı Bingöl'e, Genç'e gitti. Şu anda en büyük sorun Belediye'nin kaldırılması.” 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
19.04.2024
14:10
AHIRI MÜHÜRLENDİ, HAYVANLARI DIŞARIDA KALDI
AHIRI MÜHÜRLENDİ, HAYVANLARI DIŞARIDA KALDI
Genc ilçesine bağlı Gözütok Köyünde hayvancılık işi ile uğraşan Mehmet Davran'a ait ahır, aslına uygun yapılmadığı iddiasıyla mühürlendi. Davran, hayvanlarının dışarıda kaldığını ve büyük mağduriyet yaşadıklarını ifade ederek devlet büyüklerinden kendilerine yardımcı olunmasını istedi.
19.04.2024
11:18
MUHTAR SARI`DAN İNTERNET TEPKİSİ
MUHTAR SARI'DAN İNTERNET TEPKİSİ
5 Bini aşan nüfusuyla Genç ilçesinin en büyük ikinci mahallesi olan Yenişehir'de aylardır yaşanan internet sıkıntısı yapılan başvurulara rağmen çözülmüyor. Yaşanılan duruma sert tepki gösteren Yenişehir Mahallesi Muhtarı Mehmet Emin Sarıoğlu, 'Verdiğimiz dilekçeler dahi kaile alınmıyor. Mahalle halkı isyan etmiş durumda, Yetkili kurumun bir an önce mahallemize hak ettiği hizmeti getirmesini talep ediyoruz' dedi.
18.04.2024
18:29
`HÜZÜN ÇİÇEĞİ` KARTPOSTALLIK GÖRÜNTÜLER OLUŞTURDU
'HÜZÜN ÇİÇEĞİ' KARTPOSTALLIK GÖRÜNTÜLER OLUŞTURDU
Gökçeli köyünde 'ağlayan gelin' veya 'hüzün çiçeği' olarak bilinen ters laleler bahar ayının gelişiyle kendini göstermeye başlarken ortaya kartpostallık görüntüler ortaya çıktı.
18.04.2024
16:11
HEMŞEHRİMİZE TRT`DE YÖNETİCİLİK GÖREVİ
HEMŞEHRİMİZE TRT'DE YÖNETİCİLİK GÖREVİ
Uzun süreden beri TRT'de programcılık yapan, ekranlardan tanınan ve herkesin beğenisini kazanan hemşerimiz Faysal Karahan'a TRT'de yöneticilik görevi verildi.
17.04.2024
13:12
GENÇ`İN TANITIMINA BÜYÜK KATKI
GENÇ'İN TANITIMINA BÜYÜK KATKI
Türkiye Kano Federasyonu koordinesinde Diyarbakır ile Yozgat'tan birçok sporcu, Eğitim ve gelişim kampı için Genç'e geldi.
16.04.2024
16:18
SOFRALARDA `KENGER` ZAMANI
SOFRALARDA 'KENGER' ZAMANI
Genç dağlarının doğal lezzetlerinden olan kenger bitkisi, ilkbahar ile birlikte sofralarda yerini aldı.
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın