25 Nisan 2024 Perşembe

TERÖRDEN TEMİZLENEN BÖLGELER ÇİFTÇİNİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRÜYOR

Terör nedeniyle yıllarca tarım faaliyetlerinin durduğu Genç ilçesine bağlı Servi'de yüzlerce dekarlık alanlarda, tesis edilen huzur ortamında devlet desteğiyle üzüm üretiliyor.

01 EKİM 2021 CUMA 11:43
0
1902
0
AA aa
TERÖRDEN TEMİZLENEN BÖLGELER ÇİFTÇİNİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRÜYOR

Terör nedeniyle terk edilen araziler, huzur ve güven ortamının sağlanmasıyla yeniden yeşerdi. Bingöl'de 1990 yıllarda terör nedeniyle topraklarını terk etmek zorunda kalan ancak güvenlik güçlerinin kararlı mücadelesiyle terörden temizlenen bölgelere yeniden dönen çiftçi, devlet desteğiyle arazilerini ekmeye başladı. 

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı'nın desteğiyle üzüm bağlarındaki verimi iki katına çıkaran çiftçinin yüzü gülüyor. DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı'nın Üzüm Bağlarında Telli Terbiye Sistemli Rehabilitasyon Projesi'nden faydalanan yöre halkı, DAP Kalkınma İdaresi tarafından daha verimli üretim için Erzincan´a gönderilerek telli terbiye sistemi hakkında eğitime tabi tutuldu. Eğitimler sonucunda verilen destekler ile eskiden dönüm başına alınan 300 kilogram üzüm rekoltesi ise 1 tona çıktı. 

KAYMAKAM KAPTANOĞLU: “GÜVEN ORTAMININ SAĞLANMASIYLA TARIM ARAZİLERİMİZ KULLANILMAYA BAŞLANDI” 

Söz konusu projeden 20 çiftçinin faydalandığını aktaran Genç Kaymakamı Yusuf Kaptanoğlu, 100 dekarlık alanda üretimin yapıldığını söyledi.
Kaptanoğlu, “Genç ilçemizin kırsalında uzun yıllardır terör nedeniyle atıl durumda kalan tarım arazilerimiz Cumhurbaşkanımızın riyasetinde, güvenlik güçlerimizin kararlı duruşu, terörle mücadelede göstermiş oldukları kararlı duruş neticesinde yeniden huzur ve güven ortamının sağlanmasıyla tarım arazilerimiz kullanılmaya başlandı. DAP idaresinden alınan proje destekleriyle beraber bugün 20 çiftçimiz 100 dekarlık alanda Genç ilçemizin Servi bölgesine ait, Servi üzümünü üretmeye başladılar. Bu vesileyle de çiftçilerimiz ilimiz ekonomisine hem de ilçemiz ekonomisine büyük katkı sunmayı sürdürüyorlar” dedi. 

DAP BAŞKANI DEMİRDÖĞEN: “VERDİĞİMİZ DESTEKLE REKOLTE ARTTI” 

Proje öncesinde çiftçinin dönümde 250 kilo ürün elde ettiğini ancak projeyle üzüm üretiminin 900 kiloya kadar çıktığının altını çizen DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Prof. Dr. Osman Demirdöğen,“Bölgede üretimin artırılması için özellikle tarımsal anlamda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na bağlı DAP tarafından çeşitli destekler veriliyor. Bu bölgede tabi bildiğiniz gibi daha önce terörle anılan bir bölge. Dışarıya göçün yoğun olduğu bir bölge. Bu tür destekler sayesinde de üreticilerin bölgeye geri dönmesi ve üretimde verimliliğin artması bizleri de sevindiriyor. Bundan sonraki çalışmalarımızda da yine bu tür destekler vermeye devam edeceğiz. Telli terbiye sisteminde öncesinde dekara 250 kilogram üzüm alınan yerde şimdi 800-900 kiloya yakın ürün alınıyor” şeklinde konuştu.
 

“YENİDEN KÖYÜMÜZE DÖNDÜĞÜMÜZ İÇİN ÇOK MUTLUYUZ” 

1992 yılında terör nedeniyle köyünü terk etmek zorunda kalan ancak güvenlik güçlerinin kararlı mücadelesiyle yeniden köyüne döndüğünü söyleyen çiftçi Abdullah Uzun, “Bahçebaşı köyünde ikamet ediyorum. 1992 senelerinde terör nedeniyle buralardan göç edip gittik Adana'ya. Ondan sonra buralarda huzur, güven operasyonlarından sonra burada huzura kavuştuk. Terör bittikten sonra tekrar geri döndük, malımızın üzerine geldik. Şuan da bağla uğraşıyoruz. Üzümden pekmez yapıyoruz, pestil yapıyoruz, sucuk yapıyoruz. Gelirimizin yüzde 50'sini bağlardan alıyoruz. Köyümüz susuz köydür, yüzde 50 gelirimizi bağdan alıyoruz. Allah devletimizden razı olsun bizi Erzincan'a kadar götürdü, bu telli terbiye sistemi üzerine bir kurs gördük. Devletimizden Allah razı olsun” dedi. 

“GELİRİMİZİN YÜZDE 50'Sİ ÜZÜM HASADINDAN”


Elde edilen üzümden pestil, pekmez ürettiklerini söyleyen Hüseyin Sarı ise “Bizim buradaki gelirimizin yaklaşık yüzde 50'sini üzüm hasadından alıyoruz. Üzüm hasadımız iyidir. Bundan pestil olsun, pekmez olsun, sucuklu ceviz olsun bunları çıkarıyoruz. Allah razı devletimize zeval vermesin. Bize verdiği destekten dolayı çok teşekkür ediyoruz. Eskiden bu bağlardan 200 kilo üzüm alıyorduk, bu sistemden sonra yaklaşık 1 tona yakın bir verim alıyoruz. Allah razı olsun desteklerden dolayı” diye konuştu.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın